Hívjon: +36/30/256-5742

Érdekességek

Nádtető a ház dísze.

Nádtető a ház dísze

Nádtető a ház dísze

 • by Asznad
 • 2018.05.16.
 • Érdekességek

Szeged - A nád víztaszító és kiváló hőszigetelő tulajdonságát emberemlékezet óta ismerik. A 19. és a 20. század fordulóján még jellemzően náddal fedték a tetőzetet, később azonban a cseréptető kiszorította a használatát, így manapság már alig találhatunk zsúpfedeles épületeket.

Néhány évszázada mindennapos volt, manapság viszont már kuriózumnak számít a nádfedeles tetőfedés. Leginkább csárdák, tájházak, üdülők, tanyák és gazdasági épületek tetején láthatunk ma is nádat. A nádtető készítésének folyamata, formája sokat változott az évszázadok alatt, és a nádfedelek élettartama is megnőtt. – A helyesen elkészített nádtető 30-40 évet is elbír ráborítás nélkül, amikor is 20 centiméter vastagságú réteget helyezünk az eredeti burkolatra. A nádazómesternek a nád minőségére, a varrások feszességére és sűrűségére, valamint a tető helyes, 35-45 fokos lejtésfokára kell figyelnie – magyarázta a nádtetőfedéssel foglalkozó Brücher Ferenc. A Mórahalomtól néhány kilométerre található Madarász-tavi vendégház tetejét is zsúpfedél borítja. Az épületet alig tíz éve húzták fel, gazdája fejében meg sem fordult, hogy ne nádból készüljön a fedele.

A táj jellegéből is adódott, hogy nád kerüljön a tetőre, hiszen a környéken 30 hektár nádas terül el. Tóparton egyébként is illik nádból építkezni. A nádtető roppant praktikus, mert természetes a levegőzése: télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb a szobahőmérséklet, mint a betonfödém alatt – mondta el a vendégház ügyvezetője, Ivanics Gábor. – A nádat 3-4 évente karban kell tartani, ugyanis ahogy szárad ki, összeesik a térfogata. Ezért, hogy ne hulljon szét a tető, vissza kell verni a hurokba – tette hozzá az ügyvezető.

A mórahalmi, a deszki és a balástyai tanyavilágban és a Szeged környéki üdülőtelepeken – Sziksósfürdőn és a Sárgán – is számos nádfedeles ház található, de a nemzeti parkok területén és a tájházakon is szívesen használják a zsúpfedelet.

A nádtól leginkább a gyúlékonysága miatt tartanak. A nádtetős épületekre biztonsági okokból csak akkor adnak lakhatási vagy működési engedélyt, ha a nádat lángmentesítő anyaggal kezelik. Ami a nádtető költségeit illeti: négyzetméterenként minimum 6500 forintot kell számolni rá, de akár ennek a kétszeresét is elkérhetik a nádazómesterek. Gazdasági épületet ugyanakkor 4000 forint négyzetméterenkénti áron is befednek. Igaz, gyengébb minőségű náddal.

Forrás: www.delmagyar.hu


További cikkek

Nádtető a ház dísze

Szeged - A nád víztaszító és kiváló hőszigetelő tulajdonságát emberemlékezet óta ismerik..Tovább

Természetes tetőfedés

Néhány évtizede még a természetes anyagokkal történő tetőfedés főként praktikus szempontból..Tovább

Nád, mint a tetőfedés alapanyag

A nád az egész világon megtalálható, Európában is sokfelé gyakori. A nád, éppen úgy, mint.. Tovább

Hívjon most!

Vadász Zsolt
+36/30/256-5742
info@asznad.hu


Referencia munkáink

Miben segíthetünk?

 • Nádtető készítés
  A náddal fedett tetőszerkezetnek számos előnye van hangulatos és szemet gyönyörködtető, hőszigetelő képessége is kitűnő.
 • Nádtető felújítás
  Régi nádtetős épületek elavult tetőszerkezetének, már meglévő nádszegés helyreállítását is elkészítjük.
 • Nádtető javítás
  Vállaljuk már meglévő tetőszerkezet javítását, és annak átalakítását a nádtetőszerkezethez megfelelően, valamint új építését egyaránt.
Nádtető készítés
Lépjen velünk kapcsolatba!
 • Számlázási és Levelezési cím:
  H-4060 Balmazújváros,
  Kossuth tér 16.
 • Telefon: +36/30/256-5742
 • E-mail: info@asznad.hu
 • Állunk rendelkezésére:
  Az ország bármely pontján,
  a nap 24 órájában, a hét minden napján.
Referencia munkák