Hívjon: +36/30/256-5742

Érdekességek

Természetes tetőfedés.

A minőségi nádtető jelentősége napjainkban

Természetes tetőfedés

 • by Asznad
 • 2017.02.03.
 • Érdekességek

Néhány évtizede még a természetes anyagokkal történő tetőfedés főként praktikus szempontból volt elterjedt: e növényi részek mindenhol megtalálhatók voltak, így a tető anyagköltsége szinte ingyen rendelkezésre állt.

Némi visszaesés után, most ismét egyre többen érdeklődnek a nád, szalma vagy zsindelytetők iránt, immár a természet-közelibb otthon megteremtésének vágya miatt. A tetőfedésre használható szálas anyagok ma is nagy mennyiségben állnak rendelkezésre hazánkban. A több száz éves hagyományokat felélesztve nem csak nosztalgiaképp lehet tető-héjazatnak alkalmazni e növényi részeket, hiszen szakszerűen elkészítve számos előnyös tulajdonságuk miatt is helyük van az építőanyagok széles választékában.

Nemcsak hangulatos és szemet gyönyörködtető, hanem épületbiológiai szempontból is jó hatású a náddal fedett tetőszerkezet. Egy 10 centiméter vastag nádpalló 7,5 centiméter vastagságú kőzetgyapot paplan hőszigetelő hatásával egyenértékű. Mivel ennél jóval vastagabb rétegben teszik fel a nádat a tetőre, így hőszigetelő képessége kitűnő. Sokan tűzveszélyessége miatt félnek a nádtetőtől. Ennek a veszélyforrásnak a csökkentésére érdemes villámhárítót felszerelni a tetőre, a héjazathoz pedig égéskésleltető impregnálószereket alkalmazni. Házilag vízüveges permetezéssel és láng-gátló szerekkel való bevonással is csökkenthető a tűzveszély. A megfelelően elkészített nádtető 35-40 évet is kibír, ám 6-8 évente fel kell újítani. Ennek oka, hogy a nádtető felső 10 centiméteres rétege - mely az időjárás viszontagságainak leginkább ki van téve - folyamatosan tönkremegy, így ezt cserélni kell.

A nádat úgy kell beépíteni, hogy szellőzni tudjon. Ellenkező esetben a kinti-benti hőmérséklet különbségekből adódó páralecsapódásokkor keletkező nedvesség nem tud távozni a szálak közül, és azok ettől korhadásnak indulnak. Lényeges, hogy a náddal borított tető hajlásszöge 35-40°-nál nagyobb szögű legyen, erről ugyanis gyorsan lefolyik a víz. A kisebb szögű tetőknél a víz lefolyása lassabb, emiatt nagyobb esély van a tető beázására.

A tetőfedésre alkalmas nád körülbelül 140 centiméter hosszú, és 4 mm, vagy annál vastagabb. Ennél rövidebb szálakkal nem lehet megfelelő átfedést biztosítani. A nádszálakat 26 cm átmérőjű, azaz nagyjából 85 centiméteres körméretű kévékbe kötik össze lágyhuzal drót segítségével. Egy közepes méretű házhoz valamivel több, mint 1000 kéve nádra van szükség, ami két teherautónyi rakománynak felel meg. A fedélszék elkészítésekor nem szükséges fűrészelt lécezést kiépíteni, elegendő azt 5-6 centiméter átmérőjű botfákból elkészíteni. A nádkévék egymással fedésben kerülnek fel a tetőre. A nádtető legfontosabb része a gerinc, amelynek nem csak tetszetősnek kell lennie, hanem beázás-mentesnek is. Nádtetőknél a kéményt mindig a gerincen vezessük át.

A nádtető készítését ketten végzik. A tetőn lerakott nádcsomókat régebben gúzzsal, napjainkban dróttal rögzítik. A tetőn kívül álló munkás fekteti le a nádkévét, és egy hosszú fémtűbe főzött drótot ad át a belül álló társának, aki átveszi, megszorítja, majd kívülre visszatűzi a drótot. Nádlemezt födém készítésére is használhatunk, ebben az esetben 10-20 centiméterenként a kévékbe gömbfákat, vagy erősítő léceket kell bedolgozni. Ezek a nádlemez teherbíró képességét növelik, így az meghajlás nélkül négyzetméterenként akár 150 kilogramm terhet is elbír. A barkács-áruházakban is kapható nádszövetek rendkívül sokféle módon hasznosíthatók. A nádszálak egymás után vannak dróttal vagy damillal összefűzve úgy, hogy az egymást követő szálak egymáshoz képest el vannak forgatva: egyik szál után fejjel lefelé következik a másik. Ennek köszönhetően egymást követik a vastagabb alsó, és a vékonyabb felső részei a növénynek, így az ebből adódó vastagságbeli különbségek kiegyenlítődnek. Ezek a nádszövetek különböző méretben kaphatók, árnyékolásra, kertben térelválasztásra, takarásra is használhatók. A nádszövet alkalmas vakolatréteg megtartására is: faszerkezetekre erősítve bakolhatjuk azokat. Régi házak oldalainak szigetelésére is kiváló a nád, a felerősítést követően a kévék itt is tapaszthatók.

Forrás: www.ezermester.hu


További cikkek

Nádtető a ház dísze

Szeged - A nád víztaszító és kiváló hőszigetelő tulajdonságát emberemlékezet óta ismerik..Tovább

Természetes tetőfedés

Néhány évtizede még a természetes anyagokkal történő tetőfedés főként praktikus szempontból..Tovább

Nád, mint a tetőfedés alapanyag

A nád az egész világon megtalálható, Európában is sokfelé gyakori. A nád, éppen úgy, mint.. Tovább

Hívjon most!

Vadász Zsolt
+36/30/256-5742
info@asznad.hu


Referencia munkáink

Miben segíthetünk?

 • Nádtető készítés
  A náddal fedett tetőszerkezetnek számos előnye van hangulatos és szemet gyönyörködtető, hőszigetelő képessége is kitűnő.
 • Nádtető felújítás
  Régi nádtetős épületek elavult tetőszerkezetének, már meglévő nádszegés helyreállítását is elkészítjük.
 • Nádtető javítás
  Vállaljuk már meglévő tetőszerkezet javítását, és annak átalakítását a nádtetőszerkezethez megfelelően, valamint új építését egyaránt.
Nádtető készítés
Lépjen velünk kapcsolatba!
 • Számlázási és Levelezési cím:
  H-4060 Balmazújváros,
  Kossuth tér 16.
 • Telefon: +36/30/256-5742
 • E-mail: info@asznad.hu
 • Állunk rendelkezésére:
  Az ország bármely pontján,
  a nap 24 órájában, a hét minden napján.
Referencia munkák